Odontopediatria


Per a la Dra. Forero i el seu equip tenir cura de la salut dels més petits és la nostra prioritat i ho venim fent des de fa més de sis anys, volem que els nens i nenes de la Garriga creixin amb una boca sana.
La nostra Clínica Dental Infantil a la Garriga, compta amb les instal·lacions i el personal adequat per fer que els nens tinguin una experiència divertida i distesa.

NO OBLIDEU QUE LA PREVENCIÓ EN ELS NENS

Clínica Dental Infantil
Dra. Forero a La Garriga


L’ortodòncia infantil i juvenil és un dels tractaments més comuns, i tractar-ho a temps ajuda a evitar problemes estètics i funcionals en l’edat adulta.Dins de l’Odontologia, l’ortodòncia és l’especialitat que s’ocupa de corregir les irregularitats estètiques i funcionals de l’boca.Existen diferents tipus d’ortodòncia amb l’objectiu de corregir una maloclusió o una tendència provocada per hàbits anormals com per exemple, la succió perllongada del polze.
Els traumatismes dentals són més comuns del que semblen ja que els nens estan exposats a múltiples caigudes quan comencen a explorar el món que els envolta.

Quan les dents temporals pateixen un traumatisme, és important valorar la gravetat ja que un traumatisme sever com una intrusió (luxació de la dent cap a dins) o una avulsió (la dent surt íntegre de l’os) poden causar serioses complicacions en les dents successors permanents.

Si el traumatisme ha estat en una dent definitiu és recomanable que es consulti a un odontopediatra com més aviat millor per analitzar si és possible conservar la vitalitat de la dent a través d’un tractament conservador

És el resultat de la desmineralització de l’estructura dental a causa dels àcids que produeixen els bacteris cariogènics al metabolitzar els sucres.

L’aparició d’aquests bacteris en la boca del nen es pot doanr molt aviat, des del moment del seu naixement, i anirà incrementant amb l’erupció de les dents de llet.

La càries dental és 100% prevenible, pel que aconsellem realitzar una primera visita amb l’odontopediatra durant el primer any de vida, amb la finalitat d’identificar els factors de risc de cada pacient i indicar les pautes a seguir per evitar-los.

L’aplicació de mesures preventives ajuda a reduir les malalties bucodentals. Una correcta higiene oral evita l’aparició de càries sent molt important que la cura bucal es converteixi en un hàbit permanent per al nen.

Caldrà evitar en la dieta diària la ingesta de sucres, especialment durant els primers anys de vida i fomentar una dieta saludable a base de fruita, verdura, iogurt natural i fruits secs.

També caldrà evitar l’alimentació nocturna mitjançant el biberó o del pit matern a partir de l’erupció de la primera dent.

ODONTOPEDIATRIA DE 0 A 3 ANYS

Quan erupciona la primera dent de llet és aconsellable realitzar la primera visita al dentista infantil (odontopediatria). Gràcies a aquesta primera visita, es pot establir un programa preventiu per controlar l’aparició de càries durant la infància. Altres factors que es tenen en compte en aquesta fase són la reducció de la lactància materna després de l’erupció de la primera dent i l’ús del xumet i la succió del dit, coneguts com hàbits de succió no nutritiva. La seva prolongació pot provocar seqüeles relacionades amb maloclusions com la mossegada creuada o oberta en edats adultes.

ODONTOPEDIATRIA DE 4 A 12 ANYS

Per controlar el risc individual de càries, és aconsellable realitzar visites periòdiques a l’odontopediatra durant aquesta franja d’edat. La higiene dental a casa haurà d’estar controlada per un adult fins que el nen tingui la suficient edat motora per realitzar-ho sol. Caldrà netejar les dents 3 vegades al dia i començar a utilitzar el fil dental si fos necessari. Serà de vital importància mantenir sana la dentició temporal fins que es realitzi el recanvi dentari de forma natural. La dentició temporal té funcions fonamentals com la masticatòria i el manteniment d’espai necessari per les dents definitives.

Preguntes freqüents sobre
salut dental infantil


Les revisions dentals tenen una gran importància durant la infància. No hem d’esperar a que els nostre fill tingi un problema bucal per acudir al dentista perquè corren un risc innecessari. La filosofia de les revisions és la prevenció.

Les càries, principalment entre 0 i 3 anys, són agudes i evolucionen amb extrema rapidesa. Les revisions en aquesta etapa han de realitzar-se cada 6 mesos.

Entre els 4 i els 10 anys la periodicitat de les revisions depèn principalment de la dieta, higiene, històries de càries anteriors, variant entre 1 i 6 mesos.

A partir dels 10 anys varia d’1 mes a 1 any, depenent dels mateixos factors d’abans.

La prevenció contra les càries comença amb una correcta higiene bucal. Això és el més important.

És important també controlar el consum de certs tipus d’aliments i visitar periòdicament l’odontopediatra.

A més, si el dentista ho creu convenient, es pot utilitzar fluor.

En la prevenció de les càries en dents definitives, comptem amb l’ajut dels segelladors de fisures.

Els segelladors són quelcom semblant a un vernís d’ungles que cobreix molt suaument les fisures de les dents posteriors (principalment els queixals), impedint que les restes d’aliments o bacteris penetrin a través d’elles.

Amb aquesta tècnica, ajudem a evitar lesions de càries. Generalment es realitza als 6 anys quan surten els primers queixals definitius.

En cas necessari es pot fer en els altres queixals, entre els 13 i els 18 anys.

Si el professional és un especialista preparat, sabrà com fer que la visita sigui el més agradable possible. L’odontopediatra està familiaritzat amb la psicologia infantil en cada etapa del seu desenvolupament.

Si el nen freqüenta la consulta de l’odontopediatra des de les primeres dents, difícilment tindrà problemes a relacionar-se amb el món odontológic perque hi estarà avesat. Quan anem al dentista preventivament evitem problemes i farem més agradables les visites.

En cas que el teu fill ja no sigui tant petit, has de preparar la visita amb antelació i evitar que percebi la teva ansietat.

És aconsellable que un nen que mai ha anat al dentista i que no té informació sobre aquest tema, ho experimenti per ell mateix. Pots explicar-li, de camí a l’odontopediatra, que “ara anem a visitar a un amic meu que t’explicarà quantes dents tens”.

Amb nens majors, has d’evitar comentaris sobre tractaments desagradables, de l’anestèsia, dolors, etc.

Al primer senyal de càries has de visitar al dentista perquè pugui procedir a la seva eliminació i restauració de la peça afectada.

No esperis! La càries no s’atura sola, i a mesura que avança les dents del teu fill van perdent estructura sana. A més, com més esperem, més augmenta la possibilitat de molèsties i el tractament serà més llarg, complicat i car.

Rentar la zona afectada amb aigua embotellada.

Intentar comprovar si hi ha mobilitat en alguna dent.

En cas de perdua total d’una peça definitiva, buscar-la.

L’implant de dents de llet no és considerat com a alternativa de tractament, peró es realitza amb dents definitives, si aquest es fa de forma inmediata (màxim 30 minuts fora de la boca).

La millor manera per mantenir la dent fins a la seva nova implantació es mantenir-ho en llet, o es pot utilitzar la pròpia saliva, sèrum fisiològic o aigua embotellada.

Si el nen té dolor, administrar l’analgèsic que estigui habituat a prendre.

Si sagna intensament, col·locar gassa i taponar (subjectar sobre la zona) per aturar l’hemorràgia.

No deixar que el nen faci esbandides, escupir o es posi les mans a la boca.

En casos de xoc sobre llavi o mentó, posar gel embolicat en una tovallola per evitar cremades en la pell. Si és possible, protegir la pell amb alguna crema.

És molt important que en el primer contacte amb el professional, se l’informi dels detalls del traumatisme: cop contra terra (pedra, ciment, sorra), el cap d’un amic, tobogan, bicicleta, escala, skate, corrent a l’hora el pati.).


NECESSITES UN PRESSUPOST PERSONALITZAT?


Si necesitas un presupuesto personalizado para cualquier tipo de tratamiento, puedes acercarte a nuestras clínicas para realizar una revisión previa. También puedes ponerte en contacto con nosotros telefónicamente.
Estaremos encantados de atenderte.


CONTACTA’NS